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ISSUE: 
 
You have asked whether a district that currently provides health services and charges a 
health services fee under the authority of Education Code section 76355 may terminate 
its health services program if it also stops charging students a health services fee. 
 
CONCLUSION:  
 
A community college district that provided health services in the 1986-87 fiscal year is 
required to maintain its health services program at the 1986-87 fiscal year level even if 
that district chooses not to charge a health services fee.  Districts which began providing 
health services after the 1986-87 fiscal year may discontinue their health service 
programs if they do not charge a health fee.   
 
ANALYSIS: 
 
Education Code section 76355 provides as follows: 
 

"(a)(1) The governing board of a district maintaining a community college may 
require community college students to pay a fee in the total amount of not more 
than ten dollars ($10) for each semester, seven dollars ($7) for summer school, 
seven dollars ($7) for each intersession of at least four weeks, or seven dollars 
($7) for each quarter for health supervision and services, including direct or 
indirect medical and hospitalization services, or the operation of a student health 
center or centers, or both. 
 
(2) The governing board of each community college district may increase this fee 
by the same percentage increase as the Implicit Price Deflator for State and Local 
Government Purchase of Goods and Services. Whenever that calculation 
produces an increase of one dollar ($1) above the existing fee, the fee may be 
increased by one dollar ($1). 
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(b) If, pursuant to this section, a fee is required, the governing board of the district 
shall decide the amount of the fee, if any, that a part-time student is required to 
pay. The governing board may decide whether the fee shall be mandatory or 
optional. 
 
(c) The governing board of a district maintaining a community college shall adopt 
rules and regulations that exempt the following students from any fee required 
pursuant to subdivision (a): 
 
(1) Students who depend exclusively upon prayer for healing in accordance with 
the teachings of a bona fide religious sect, denomination, or organization. 
 
(2) Students who are attending a community college under an approved 
apprenticeship training program. 
 
(d)(1) All fees collected pursuant to this section shall be deposited in the fund of 
the district designated by the California Community Colleges Budget and 
Accounting Manual. These fees shall be expended only to provide health services 
as specified in regulations adopted by the board of governors. 
 
(2) Authorized expenditures shall not include, among other things, athletic 
trainers' salaries, athletic insurance, medical supplies for athletics, physical 
examinations for intercollegiate athletics, ambulance services, the salaries of 
health professionals for athletic events, any deductible portion of accident claims 
filed for athletic team members, or any other expense that is not available to all 
students. No student shall be denied a service supported by student health fees on 
account of participation in athletic programs. 
 
(e) Any community college district that provided health services in the 1986-87 
fiscal year shall maintain health services, at the level provided during the 1986-87 
fiscal year, and each fiscal year thereafter. If the cost to maintain that level of 
service exceeds the limits specified in subdivision (a), the excess cost shall be 
borne by the district. 
 
(f) A district that begins charging a health fee may use funds for startup costs 
from other district funds, and may recover all or part of those funds from health 
fees collected within the first five years following the commencement of charging 
the fee. 
 
(g) The board of governors shall adopt regulations that generally describe the 
types of health services included in the health service program." 

 
For purposes of this opinion, we are concerned primarily with subdivision (e).  It is a 
fundamental rule of statutory construction that when analyzing a provision, we begin 
with the language of the statute itself, giving the words their plain and ordinary meaning. 
"If the language of the statute is not ambiguous, the plain meaning controls and resort to 
extrinsic sources to determine the Legislature's intent is unnecessary."  (Kavanaugh v. 
West Sonoma County Union High School Dist. (2003) 29 Cal.4th 911, 919, citing County 
of Santa Clara v. Perry (1998) 18 Cal.4th 435, 442.)  By its terms, subdivision (e) clearly 
requires any district that provided health services in fiscal year 1986-87 to continue 
providing services at that same level for every fiscal year after 1987.  The statute is also 
clear that if the cost of maintaining the health services at the 1986-87 level exceeds the 
revenue generated by the health fee authorized in subdivision (a) that the excess costs 
shall be paid by the district.  A district is not required to charge the fee authorized by 
subdivision (a) of the statute or to charge the maximum allowable fee.  If a district did 
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decide to reduce or eliminate the health fee, the revenue it derives from that source would 
be reduced accordingly.  However, subdivision (e) makes clear that a district which 
provided health services in the 1986-87 fiscal year remains responsible for providing 
health services at that same level regardless of whether or not the revenue generated from 
the fee is sufficient to cover those costs.  Thus, a straightforward reading of section 
76355 leads us to the conclusion that a district which provided health services in 1986-87 
may eliminate the health fee but it will nevertheless remain obligated to provide the same 
level of services it provided in 1986-87. 
 
Of course, the opposite is true with respect to those districts which began providing 
health services subsequent to the 1986-87 fiscal year.  They are not bound by the 
maintenance of effort provisions of subdivision (e) and may discontinue charging a 
health fee and providing health services at any time.    
 
While we need not look further than the plain meaning of the statute, in this instance we 
find that the legislative history also supports this conclusion.  In 1984, the enactment of 
AB 1xx (Stats. 1984, 2d Ex.Sess., ch. 1) established a mandatory enrollment fee and at 
the same time prohibited a number of formerly permissive fees, including the health 
services fee.  At that time, former section 72246.5 (the predecessor to subdivision (e) of 
section 76355) read as follows: 
 

"Any community college district which provided health services for which it was 
authorized to charge a fee pursuant to former Section 72246 in the 1983-84 fiscal 
year shall maintain health services at the level provided during the 1983-84 fiscal 
year in the 1984-85 fiscal year and each fiscal year thereafter. This maintenance 
of effort requirement shall apply to all community college districts which levied a 
health services fee in the 1983-84 fiscal year, regardless of the extent to which the 
health services fees collected offset the actual costs of providing health services at 
the 1983-84 fiscal year level. 
 
This section shall remain in effect only until January 1, 1988, and as of that date 
is repealed, unless a later enacted statute, which is chaptered before January 1, 
1988, deletes or extends that date." 

 
Section 72246.5 was repealed by operation of law on January 1, 1988.  In 1987, section 
72246 (which became operative January 1, 1988) was amended by Assembly Bill 2336 
(Stats. 1987, ch. 1118, § 4) and provided, in pertinent part:  
 

"(f)  Any community college district that provided health services in 1986-87 
shall maintain health services at the level provided during the 1986-87 fiscal year 
in 1987-88 and each fiscal year thereafter.  If the cost to maintain that level of 
service exceeds the limits specified in subdivision (a), the excess cost shall be 
borne by the community college district." 

 
Thus, AB 2336 reauthorized the charging of a health services fee, fixed the maintenance 
of effort at 1986-87 levels rather than 1983-84 levels, made the maintenance of effort 
provision applicable to any district that provided services in fiscal year 1986-87 and 
explicitly stated that any excess cost of providing health services would be borne by the 
district.    
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However, when AB 2336 was first introduced on March 6, 1987, the proposed text of 
section 72246 contained no maintenance of effort language similar to former section 
72246.5.  The first sentence of subdivision (f) regarding maintenance of effort was not 
added until the bill was amended on June 1, 1987, and the second sentence of subdivision 
(f) regarding excess cost being borne by the district was not added until August 31, 1987.  
It is clear that at some point in their deliberations legislators became aware that the 
maintenance of effort requirement in section 72246.5 was about to "sunset" and decided 
to incorporate a similar but not identical provision into section 72246.  Therefore, we 
must regard the differences between the earlier maintenance of effort provision and the 
version enacted by AB 2336 as intentional and meaningful.  
   
It is interesting to note that the maintenance of effort requirement of section 72246.5 was 
specifically limited to those districts that charged a health services fee in 1983-84 while 
the 1987 amendments to section 72246(f) do not condition the maintenance of effort on 
the charging of a fee.  This might be direct evidence of a legislative intent to require 
maintenance of effort regardless of whether or not a fee is being charged.  However, we 
cannot immediately jump to this conclusion because the enactment of AB 1xx in 1984 
eliminated the authority which had previously existed to charge a health fee.  As a result, 
districts which operated a health services program in fiscal year 1986-87 were precluded 
from charging a fee for that service, so the Legislature could not have conditioned the 
maintenance of effort requirement on the charging of a fee.  
 
Nevertheless, we think the changes made by AB 2336 do reflect an intent to abandon the 
earlier approach of conditioning maintenance of effort on the charging of a fee.  Had the 
Legislature wished to retain this feature, it could have continued the earlier maintenance 
of effort provision which applied only to districts which had charged the health services 
fee in 1983-84.  Alternatively, it could have provided that districts offering health 
services in the 1986-87 fiscal year would be required to maintain those services if they 
elected to begin charging a fee after that again became permissible on January 1, 1988.  
Clearly the Legislature knew how to craft such conditional requirements, but it chose to 
adopt neither of these plausible approaches.  Consequently, we conclude that the 
Legislature most probably intended for the maintenance of effort requirement to apply, 
just as the statute says, to any district that provided health services in the 1986-87 fiscal 
year. 
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cc:  Robert Turnage, Vice Chancellor, Fiscal Policy 
 Linda Michalowski, Vice Chancellor, Student Services and Special Programs 
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